Onze impact op lokale gemeenschappen
Janssen ontwikkelt Community Impact programma's om kwetsbare groepen in onze samenleving te ondersteunen.
Onze primaire taak als innovatief geneesmiddelenbedrijf is het vervullen van de huidige en toekomstige medische behoeften van patiënten en de maatschappij, zoals beschreven in de voorgaande hoofdstukken. Daarnaast willen we ook onze verantwoordelijkheid nemen ten opzichte van lokale gemeenschappen. Daarom hebben we zogenaamde Community Impact programma's ontwikkeld.
GROW Together for Society
Het doel van GROW Together for Society: iedereen die het nodig heeft de kracht geven om zich voluit te ontplooien in de maatschappij. De drie thema’s waarmee wij onze sociale betrokkenheid vormgeven zijn:
- Bevorderen van onderwijskansen en dagopvang;
- Ondersteunen van zorgverleners en mantelzorgers in het bijzonder;
- Vergroten van toegang tot gezondheidzorg voor iedereen, kwetsbare sociale groepen inbegrepen.
Hoe we dit doen
Wij werken aan dit doel door te investeren in duurzame partnerschappen en door financiële steun te verlenen aan organisaties om gezamenlijke projecten op te zetten en uit te voeren. Bovendien moedigen we alle Janssen-medewerkers aan om vrijwilligerswerk te doen. Dit kunnen onze collega’s onder andere doen door onze expertise aan te bieden aan een sociaal ondernemer of een social-profit organisatie in de zogenaamde Social Grow Sessions, die samen met Social Enterprise NL worden georganiseerd. Deze sessies zijn een dynamisch, interactief begeleidingstraject voor sociale ondernemers en social-profit organisaties die sociale impact koppelen aan financiële gezondheid. Deze ondernemers zijn vooral actief op het gebied van onderwijs, ondersteuning van zorgprofessionals en het verbeteren van de toegang tot gezondheidszorg.
De Social Grow Sessions bestaan uit bootcampsessies en mentorschap door onze medewerkers, met als doel de sociale ondernemers een boost te geven in hun werk. Daarnaast leren onze medewerkers op deze manier meer over de uitdagingen die sociaal ondernemen met zich meebrengt. In de afgelopen drie edities in Nederland en België hebben we 36 ondernemers gecoacht.
De Social Grow Sessions zijn slechts een van de manieren waarop onze medewerkers zich kunnen inzetten. Een ander voorbeeld is hun inzet tijdens een Care Day. Tijdens deze dag steken we de handen uit de mouwen en ondersteunen we verschillende lokale non-profit organisaties. Jaarlijks nemen zo'n 1.000 Janssen-medewerkers deel aan de Care Days. Tot slot investeren we in sociale innovatie en sociaal ondernemerschap, waarbij we de sterke punten en behoeften van elke belangengroep als uitgangspunt nemen.
Bronnen:
- Omschrijving Lorem Ipsum, Publicatie 2019. website
- Omschrijving Sed posuere consectetur est at lobortis, Publicatie 2019. website
- Omschrijving Curabitur blandit tempus porttitor. Donec id elit non mi porta gravida at eget metus. Publicatie 2019. website
- Omschrijving Lorem Ipsum, Publicatie 2019. website
- Omschrijving Curabitur blandit tempus porttitor. Donec id elit non mi porta gravida at eget metus., Publicatie 2019. website
- Omschrijving Lorem Ipsum, Curabitur blandit tempus porttitor. Donec id elit non mi porta gravida at eget metus. website
Samenwerking met IMC Weekendschool
Een voorbeeld is onze samenwerking met IMC Weekendschool. Deze organisatie geeft sociaal kwetsbare kinderen - tussen de 10 en 14 jaar oud - de kans om in contact te komen met inspirerende professionals, zoals wetenschappers die bij Janssen werken. Jaarlijks zetten 50 Janssen-vrijwilligers zich in op de IMC Weekendschool om 100 kinderen te inspireren voor een toekomstige carrière in de boeiende wereld van de wetenschap. Daarnaast steunt Janssen IMC Weekendschool financieel, om bij te dragen aan een groter bereik van de organisatie, zodat nog meer sociaal kwetsbare kinderen de kans krijgen de IMC Weekendschool te ervaren.
"Het leuke van IMC Weekendschool is dat je vanuit je eigen expertise kunt bijdragen aan de toekomst van kinderen. Dat Janssen mij deze kans biedt, betekent voor mij dat ik voor een werkgever werk die midden in de maatschappij staat", zegt Joost Braakman, Market Access Manager bij Janssen Nederland in Breda.
"Het is een geweldige ervaring om met de kinderen te praten over wat hun dromen zijn en wat ze willen doen als ze opgroeien. Hiermee kunnen we de kinderen helpen om hun horizon te verbreden en ze enthousiast te maken voor verschillende beroepen op alle niveaus in biomedisch onderzoek en biotechnologie,"- Marloes Dijkhuizen, Lead Technical Operations bij Janssen Biologics Leiden.
Project voor gendergelijkheid in de wetenschap
Met onze bijdrage aan het project WiSTEM2D (Women in Science, Technology, Engineering, Mathematics, Manufacturing and Design) willen we meisjes tussen 10 en 14 jaar motiveren om een opleiding en carrière in technologie en wetenschap te volgen. Ons doel is een positieve verandering voor vrouwen in de sector te bewerkstelligen.
Ook bieden we financiële steun aan organisaties om samen projecten op te zetten, zoals de Ronald McDonald huizen, waarin ouders dicht bij hun kind kunnen logeren tijdens een ziekenhuisopname. Daarnaast hebben we een samenwerking met Special Olympics, een organisatie die atleten met een verstandelijke beperking ondersteunt.