Hoe we samenwerken met onderzoeksinstellingen en andere partners
Onze strategische samenwerkingen en partnerships binnen het life sciences ecosysteem zijn gericht op continue innovatie in Nederland en Europa.
Bij Janssen zijn we ervan overtuigd dat samenwerking de sleutel is tot het oplossen van de medische problemen van onze tijd. Als wereldwijd opererend farmaceutisch bedrijf zijn we er trots op deel uit te maken van het bruisende Nederlandse life sciences ecosysteem waarin elke speler zijn eigen en unieke rol heeft. Om een relevante bijdrage te leveren aan het verbeteren van de gezondheid van patiënten, gaan we actief op zoek naar samenwerking. Dit is de kern van onze strategie en we doen dit op verschillende manieren.
Binnen het Nederlandse ecosysteem is een grote verscheidenheid aan publieke en private partijen aanwezig om mee samen te werken. In grote consortia of in kleinere samenwerkingsverbanden bundelen we onze krachten met die van anderen.
Samenwerking met de Radboud Universiteit
In Nederland zijn Janssen, de Radboud Universiteit en het Radboud universitair medisch centrum in maart 2019 overeengekomen om hun samenwerking op verschillende gebieden te versterken. In deze relatie werken we aan de vertaling van wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen. Door onze samenwerking willen we patiënten beter ondersteunen door meer en betere oplossingen en behandelingen beschikbaar te maken. Concreet werken we bijvoorbeeld samen binnen wetenschappelijk onderzoek en talentontwikkeling op het gebied van oncologie en immunologie.
Daarnaast bekijken we de mogelijkheden die e-Health en digitale gezondheidstoepassingen bieden. Door onze samenwerking met beide instellingen zijn we beter in staat om gezamenlijk veelbelovende projecten tijdig te identificeren. Door onze kennis te bundelen versnellen we de toegang van patiënten tot betere behandelingen.
JLABS
JLABS is een van onze manieren om externe innovatie te stimuleren. JLABS is een netwerk van open innovatie incubators voor gezondheidswetenschappen en biedt startende bedrijven in dit werkveld toegang tot de instrumenten die ze nodig hebben om hun ideeën van concept tot commercialisering te brengen. Onze werknemers ondersteunen hiermee innovators in de life science sector en nemen hindernissen voor hen weg door toegang tot infrastructuur, de wetenschappelijke gemeenschap en gespecialiseerde expertise te verbeteren. JLABS heeft nu in totaal 12 locaties, elk met een gevarieerd aanbod aan state-of-the-art apparatuur, prototypelaboratoria en een jaar-vullend curriculum voor innovators dat gericht is op commerciële en zakelijke ontwikkeling. In Europa huisvest JLABS@BE op onze campus in Beerse (België) een aantal start-ups, waaronder de Amsterdamse biotechstarter Caelus Health. JLABS is een "no-strings-attached" model, wat betekent dat ondernemers vrij zijn om hun wetenschap te ontwikkelen met behoud van hun intellectuele eigendom.
European Lead Factory
Als actief lid van de European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations (EFPIA), is Janssen partner van de European Lead Factory (ELF).
De ELF is een publiek-privaat samenwerkingsverband dat wordt gemanaged door de Nederlandse organisatie Lygature en dat zich richt op het ontdekken van startpunten voor de ontwikkeling van geneesmiddelen. Het maakt gebruik van de innovatie van de academische wereld, de wendbaarheid van kleine en middelgrote ondernemingen en de ervaring en middelen van grote farmaceutische bedrijven. Door deze aspecten te combineren, stimuleren we grensoverschrijdend onderzoek en verbeteren we de toegang tot bestaande samengestelde “bibliotheken” met chemische verbindingen van grote bedrijven.
Met de oprichting van de eerste gezamenlijke Europese Compound Library en het eerste European Screening Centre geeft ELF gratis toegang tot ongeveer 500.000 chemische verbindingen en een screening platform volgens de meest recente industriële standaarden. Hiermee voorziet ELF de Europese onderzoekswereld van faciliteiten voor het opslaan en gebruiken van moleculen, screeningsonderzoek en benodigde laboratoria. Door onze deelname aan ELF stellen we onze bibliotheek van moleculen open voor onderzoekers in heel Europa.
Gezondheidsbeleving van patiënten
Janssen heeft in samenwerking met Nyenrode Business Universiteit de Health Monitor ontwikkeld - een meetinstrument dat de gezondheidsbeleving van patiënten in kaart brengt. Uit onderzoek blijkt dat inzichten in de gezondheidsbeleving van patiënten, aangevuld met biomedische gegevens, zorgverleners kunnen helpen om beslissingen te verbeteren31 en hun behandelingen beter af te stemmen op de behoeften van de patiënt. Dit wordt ook wel waarde-gedreven zorg (value-based health care) genoemd. Health Monitor is nuttig gebleken in ziekenhuizen, in instellingen voor geestelijke gezondheidszorg en in de eerstelijnszorg in Nederland. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in een samenwerkingsproject met patiënten die lijden aan inflammatoire darmziekten (IBD) en in een project waarbij hiv-patiënten structureel worden geraadpleegd over hoe zij hun gezondheid ervaren. 32