Betaalbare en duurzame energie
Zonder energie kunnen wij niet leven. Iedereen weet echter dat er te veel energie gehaald wordt uit kolen, olie en gas. Het gebruik van die fossiele brandstoffen heeft geen gunstig effect op onze wereldbol. Energie moet gehaald worden uit duurzame bronnen als water, wind, zon en andere innovatieve oplossingen. Daarnaast moeten we ook allemaal efficiënter met deze duurzame energie omgaan.
Hoe? Met ons ‘Energie en Waterteam’-project identificeren we energie- en waterbesparende maatregelen. In België zijn we hard aan het werk om de campus volledig op hernieuwbare energie te laten draaien. We investeren in groene energiebronnen, zoals een warmte-net van de vierde generatie op basis van diepe geothermie in Beerse en een eigen windturbine in Geel. Het ‘Energie en Waterteam’ onderzoekt hoe we efficiënter met deze groene energie om kunnen gaan. Het motto van het team is ‘anders denken, beter doen’. Zij brengen energie- en waterbesparende verbeterpunten in kaart. Vervolgens initiëren en implementeren zij verbeterprojecten. Daarnaast sensibiliseert dit team medewerkers over hoe zij efficiënt om kunnen gaan met energie.
Met wie? Het ‘Energie en Waterteam’ organiseert bijeenkomsten waar onze medewerkers energiebesparende ideeën kunnen opperen. Vervolgens gaan interne en externe technische experten deze ideeën kritisch evalueren, waarna het organisatorisch comité aan de slag gaat om de ideeën in de praktijk om te zetten.
Waardig werk en economische groei
Iedereen in de wereld is gelijkwaardig en heeft recht op dezelfde kansen. Bij Janssen vinden we het daarom belangrijk dat iedereen actief kan deelnemen aan de samenleving. Waardig werk kan hieraan een belangrijke bijdrage leveren.
Hoe? Met ons project ‘Maatwerk Ondersteuning Proefdierenverblijf’ geven we mensen met een beperkte toegang tot de arbeidsmarkt een betekenisvolle baan die past bij hun mogelijkheden. In delen van ons bedrijf, waaronder de proefdierverblijven, zetten we personen met een verstandelijke beperking in voor routine-taken. Op deze manier creëren we zo’n 20-tal betekenisvolle arbeidsplaatsen voor mensen die anders moeilijk werk zouden kunnen vinden.
Met wie? We werken in dit project al 20 jaar trots samen met A-Kwadraat. Dit maatwerkbedrijf biedt aangepast, lonend en zinvol werk aan meer dan 500 personen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In overleg met hen bekijken we regelmatig hoe we onze samenwerking nog verder kunnen verbeteren, bijvoorbeeld door het uitbreiden van het takenpakket van A-Kwadraat-medewerkers.
Industrie, innovatie en infrastructuur
Om een goede gezondheid voor iedereen te realiseren is een goede infrastructuur noodzakelijk, die duurzaam en milieuvriendelijk is. Dit vraagt om nieuwe technologische oplossingen, die gericht zijn op het efficiënt produceren van geneesmiddelen van de hoogste kwaliteit, zonder daarbij het milieu uit het oog te verliezen. Om dit te bereiken, implementeren wij voortdurend innovatieve oplossingen.
Hoe? We verduurzamen de productie van onze geneesmiddelen onder andere aan de hand van zogenaamde ‘continuous manufacturing’ technieken. Traditioneel gebeurt de productie van geneesmiddelen in de farmaceutische industrie hoofdzakelijk door middel van batchprocessen, waarbij telkens een afgeronde partij of hoeveelheid van een product wordt gefabriceerd. Voor sommige van onze producten hebben we de overgang gemaakt naar een continue productietechnologie: hierbij gaat de productie voortdurend door en kunnen we deze continu monitoren en aanpassen. Hierdoor zijn we in staat om afval en milieu-impact te verminderen en procesrisico’s te verlagen. Dit terwijl de bestaande productkwaliteit bij het leveren van innovatieve therapieën voor patiënten behouden blijft. Het grote voordeel is ook dat we de flexibiliteit hebben om grotere of kleinere hoeveelheden te produceren om aan de actuele vraag te voldoen.
Met wie? Bij het verduurzamen van onze infrastructuur werken we samen met verschillende partijen, waaronder beleidsmakers, regelgevende instanties, academische instituten en andere bedrijven.
Ongelijkheid verminderen
Ongelijkheid binnen landen is de laatste jaren groter geworden. Economische groei moet inclusief zijn. Oftewel, iedereen moet er bij betrokken worden. En als we het hebben over economische groei, moeten we ook aandacht hebben voor sociale aspecten: de gezondheidstoestand van personen met een verstandelijke beperking is in sommige gevallen bijvoorbeeld schrijnend.
Hoe? In onze samenwerking met Special Olympics bundelen we onze krachten om in Nederland en België atleten met een verstandelijke beperking toegang te geven tot dezelfde zorg en ondersteuning die atleten zonder beperking hebben. Hiermee dragen wij bij aan het terugdringen van ongelijkheid. Special Olympics is de sportorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Naast de vele gezondheidsvoordelen geeft Special Olympics de sporters een kans om te stralen op een podium, wat bijdraagt aan hun zelfvertrouwen en zelfrespect. We ondersteunen Special Olympics financieel, maar zetten vooral ook onze eigen medewerkers aan om mee te helpen, bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk te doen op de Nationale Spelen.
Met wie? We werken samen met Special Olympics in België en Nederland, met zorgprofessionals en een netwerk van experts. Daarnaast werken we samen met universiteiten om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat er in het curriculum van studenten geneeskunde meer aandacht geschonken wordt aan mensen met een verstandelijke beperking.
Duurzame steden en gemeenschappen
Een van de grootste uitdagingen van steden in de toekomst is duurzame groei. Steden nemen 3% van de aardoppervlakte in, maar zijn verantwoordelijk voor 60 tot 80% van het energieverbruik. Het is een grote uitdaging om het energieverbruik te verminderen en te verduurzamen: op dit moment halen we nog te veel energie uit fossiele brandstoffen.
Hoe? Onze campus in Beerse lijkt op een kleine stad: hier verbruiken we evenveel elektriciteit als 38.000 gezinnen. In ons project ‘Groene Campus in 2050’ werken we toe naar 2050, wanneer de campus volledig op hernieuwbare en groene energie moet draaien. We werken continu aan innovatieve oplossingen en duurzame manieren om onze impact op de omgeving en het milieu zo beperkt mogelijk te houden. Dit doen we door te investeren in groene en hernieuwbare energiebronnen, zoals een warmtenet van de vierde generatie op basis van diepe geothermie en het bouwen van een eigen windturbine op onze vestiging in Geel. Daarnaast investeren we ook in een windturbinepark op de Noordzee. Onze doelstelling is om de campus in 2020 voor 35% op hernieuwbare energie te laten draaien. In 2050 willen we alleen nog maar duurzame energie gebruiken.
Met wie? Bij het verduurzamen van onze campus werken we samen met energiebedrijven, overheden, investeerders, kennisinstellingen, en andere bedrijven.
Verantwoorde consumptie en productie
Het produceren van onze goederen moet met het oog op de groeiende wereldbevolking veel handiger: we moeten niet alleen ‘meer produceren met minder’, productie moet ook schoner: het doel is om chemicaliën en ander afval in de lucht, water en bodem te verminderen.
Hoe? PVC is wereldwijd één van de meest gebruikte kunststoffen. De stabiliteit en flexibiliteit van dit materiaal maken het geschikt als hoogwaardig verpakkingsmateriaal voor geneesmiddelen. Bij de productie van PVC komen echter veel schadelijke stoffen vrij. Daarom willen we in het project ‘PVC to PETG-blister Change’ het gebruik van PVC in onze verpakkingen afbouwen en beëindigen. We passen onze blisterverpakkingen aan zodat ze geproduceerd kunnen worden op basis van een andere kunststof, PETG, zonder daarbij in te leveren op kwaliteit en veiligheid. Bij de productie van PETG komen veel minder schadelijke stoffen vrij dan bij PVC. Op deze manier maken we ons productieproces schoner en produceren we minder (chemisch) afval.
Met wie? In dit project werken we samen met de leveranciers van de verpakkingen van onze geneesmiddelen.
Klimaatactie
Klimaatacties moeten er uiteindelijk tot leiden dat maatregelen rondom klimaatverandering geïntegreerd worden in beleidsstrategieën en - planningen. Daarnaast is er ook een grote rol weggelegd voor het individu. Ieder van ons speelt een rol bij het tegengaan van klimaatverandering.
Hoe? Met het project ’Sustainability Month’ laten we het bewustzijn rond duurzaamheid nog dieper in alle lagen van onze organisatie doordringen, zodat het in het DNA van elke medewerker verankerd raakt. ‘Sustainability Month’ is een initiatief om gedurende één maand een aantal duurzaamheidsinitiatieven in de spotlight te zetten, werknemers met goede voorstellen een platform te geven en zoveel mogelijk collega’s te informeren over deze onderwerpen. In 2018 was er bijvoorbeeld een opruimactie onder het thema afval. In 2019 ligt de focus op ‘single use plastics’ en stimuleren we mensen om na te denken hoe ze minder plastic kunnen gebruiken.
Met wie? Tijdens ‘Sustainability Month’ werken we samen met al onze business partners.
Leven in het water
Water: we hebben het allemaal nodig om te kunnen overleven. De manier waarop ermee omgegaan wordt, heeft impact op de maatschappij en de economie. Vervuild water zorgt voor een verminderde werking van ecosystemen: visbestanden en de biodiversiteit in onze oceanen lijden hieronder. We zetten er op in om vervuiling door onze productieprocessen te voorkomen en waar nodig ons afvalwater te zuiveren. We hebben hiervoor een uitgebreid afvalwaterprogramma.
Hoe? Ons doel met het afvalwaterprogramma is verantwoordelijk gebruik maken van water. Wereldwijd kijken we naar hoe we de vraag naar water kunnen verminderen én het hergebruik van water in al onze activiteiten kunnen verhogen. Om zo min mogelijk water te verspillen en tot afval te maken, doen we onderzoek naar verbeteringen omtrent waterverspilling en recycling op al onze productie- en onderzoekslocaties. Op de risicovolle sites worden verbeteringen geïmplementeerd.5 En als we toch water tot afval maken, moet het voldoen aan de lozingseisen van afvalwater en onze interne afvalwaterkwaliteitsnormen.
Met wie? Samen met het CDP Water Program blijven wij werken aan schoon water. Voor onze inspanningen op het gebied wat waterbeheer ontvingen we in 2018 van het CDP een Water Security A-beoordeling.6
5 https://healthforhumanityreport.jnj.com/environmental-health/waste-water-management
Leven op het land
Het leven op land is door menselijke activiteit aangetast. Er treedt verlies in biodiversiteit en landdegradatie op. Om dit tegen te gaan moeten we het leven op het land beschermen en herstellen, door de ecologische impact van onze activiteiten te reduceren.
Hoe? We beperken de ecologische impact van onze activiteiten door verantwoord gebruik te maken van solventen. Tijdens de productie van onze geneesmiddelen maken we gebruik van solventen, ook wel oplosmiddelen genoemd. Solventen worden gebruikt om verbindingen tussen stoffen tot stand te laten komen. Na de productie van geneesmiddelen blijft het oplosmiddel over als afvalproduct. Omdat bepaalde solventen slecht voor de gezondheid en onveilig voor de omgeving kunnen zijn, willen we dit afval zoveel mogelijk vermijden. Zonder oplosmiddelen kunnen we echter geen levensreddende medicijnen produceren. Om duurzaam en veilig gebruik te maken van oplosmiddelen maken wij gebruik een ‘groene lijst’. Hier staan een aantal oplosmiddelen op die gebruikt moeten worden. Zij zijn in vergelijking met andere oplosmiddelen een stuk gunstiger voor het milieu, de gezondheid en de veiligheid. We evalueren de solventen op basis van de gehele levenscyclus: zo onderzoeken we niet enkel de CO2 uitstoot, en de veiligheidsen gezondheidsaspecten tijdens het gebruik, maar bekijken ook hoe duurzaam het productieproces van het solvent zelf is.
Met wie? Deze lijst is opgesteld door onze wetenschappers en collega’s bij Janssen Supply Chain. We blijven voortdurend in contact met experts buiten Janssen, het ECHA (European Chemicals Agency) en andere overheidsinstanties om van de meest recente inzichten omtrent oplosmiddelen op de hoogte te blijven.
Vrede, justitie en sterke publieke diensten
De vredesduif is een internationaal symbool van de vrede. Vrede is nauw verbonden aan een inclusieve samenleving én een inclusieve werkomgeving, waarin elke persoon als zichzelf tot zijn recht kan komen. Alle mensen moeten zich bij ons welkom voelen én gelijkwaardige kansen krijgen ongeacht gender, ras, religie, leeftijd, cultuur of seksualiteit. Ze moeten een gevoel van veiligheid, vervulling en doel in hun werk hebben.
Hoe? Met ons ‘Open & Out’ project willen we Johnson & Johnson de favoriete werkgever voor LGBTQ (Lesbians, Gay, Bi, Trans en Queer) personen maken. Dit willen we bereiken door een omgeving te creëren waarin er respect is voor diversiteit en waardigheid, zodat iedereen zich trots, geïntegreerd en veilig kan voelen. We doen dit door het organiseren van workshops en trainingen en het aanbieden van talentontwikkelingsprogramma’s en het organiseren van evenementen in samenwerking met lokale maatschappelijke organisaties.
Met wie? Een inclusieve werkomgeving bereiken we samen met al onze medewerkers; voor onze activiteiten in lokale gemeenschappen werken we samen met verschillende maatschappelijke organisaties.
Partnerschap om doelstellingen te bereiken
“We hebben actie nodig van iedereen, overal.” Dit zijn de woorden van Ban Ki-Moon, voormalig secretaris-generaal van de VN. Om in 2030 alle Sustainable Development Goals (SDGs) te behalen moeten regeringen, bedrijven, burgers en organisaties samenwerken. Het gaat daarbij vooral om technologie, kennisoverdracht, handel, data, beleidscoherentie en financiële stromen.
Hoe? Als wereldwijd gezondheidszorgbedrijf zien we het als onze verantwoordelijkheid om de gezondheid en het welzijn van alle mensen ter wereld duurzaam te verbeteren. Daarom werken we eraan om de SDGs integraal deel van ons werk te maken. We willen op elk van de 17 SDGs impact creëren, dus niet alleen op de kernthema’s die bij een farmaceutisch bedrijf passen. Daarom voeren we veel projecten samen met onze partners uit. Een voorbeeld van zo’n samenwerking is ons ‘Mental Health Diplomates’ project. Wist je dat één op de vier mensen in België last krijgt van geestelijke gezondheidsproblemen?7 Daarom zetten we ons in om de zorg voor patiënten met een psychische aandoening te verbeteren, zodat zij weer ten volle kunnen deelnemen aan de maatschappij. Een belangrijke hindernis blijft de manier waarop de maatschappij mentale gezondheidsproblemen percipieert. Door open en eerlijke gesprekken te starten willen we het stigma rond psychische aandoeningen verbreken. We doen dit op verschillende manieren: bijvoorbeeld door ‘Mental Health cafés’ voor onze eigen medewerkers te organiseren waar we open over onderwerpen zoals stress en depressie praten.
Met wie? Om het stigma te doorbreken werken we samen met veel verschillende partners, waaronder patiëntenorganisaties, expertisecentra en zorgverleners.
Geen armoede
Een groot deel van de wereldbevolking is te arm om – vaak levensreddende – geneesmiddelen voor behandelbare ziektes te betalen. Enkele ziektes leiden daardoor tot een verergering van de armoede. Zo leiden er wereldwijd nog altijd 1,5 miljard mensen aan worminfecties.1 Een groot deel van hen zijn jonge kinderen.
Hoe? Wij dragen bij aan de strijd tegen armoede door ons antiwormmiddel gratis beschikbaar te maken voor de meest kwetsbare populaties. Met ons donatie-programma hebben we reeds 1,4 miljard dosissen verdeeld.2 In de periode 2021-2025 maken we nog eens een miljard dosissen beschikbaar. 3
Met wie? Ons antiwormmiddel wordt verdeeld via de donatieprogramma’s van de Wereldgezondheidsorganisatie.
1 https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/soil-transmitted-hel minth-infections
Geen honger
Inhoud volgt later
Goede gezondheid en welzijn
Bij Janssen België zetten we onze wetenschappelijke kennis en kunde in om geneesmiddelen te ontdekken en te ontwikkelen. Met deze geneesmiddelen willen we de kwaliteit van leven van patiënten helpen verbeteren. Met onze innovatieve geneesmiddelen leveren we een bijdrage aan de gezondheid en het welzijn van mensen van alle leeftijden, en dat is precies waar SDG 3 om draait.
Aan elk nieuw, innovatief geneesmiddel gaat een jarenlang proces van onderzoek en ontwikkeling (R&D) vooraf. Het ontdekken en ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen is een complex proces dat speelt op wereldschaal en grote onzekerheid met zich meebrengt. Het is een cyclisch proces: de strijd tegen bijvoorbeeld kanker gaat stapsgewijs en bij elke stap die we zetten, succesvol of niet, komen we meer over de ziekte te weten. Bij geneesmiddeleninnovatie leiden niet alle activiteiten tot het gehoopte resultaat, maar daarom zijn ze nog geen verspilling van middelen: de opgedane kennis voedt altijd de volgende stappen in ontwikkelingsprogramma’s. We leren ook veel van onderzoek wat niet direct tot een nieuw geneesmiddel leidt.
Om nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen die bijdragen aan de gezondheid en het welzijn van alle mensen wereldwijd, is deze R&D-cyclus essentieel. Daarom investeerden we in 2018 wereldwijd $8,44 miljard in onderzoek en ontwikkeling. Ons commitment aan onderzoek en ontwikkeling uit zich ook in ons werknemersbestand: ongeveer 3000 Janssen medewerkers in België werken in R&D.
Kwaliteitsonderwijs
Wie droomde vroeger niet over wat hij of zij later wilde worden? Sommige kinderen zijn zich echter niet bewust van hun mogelijkheden, omdat ze er thuis en op school onvoldoende bewust van kunnen worden gemaakt.
Hoe? We brengen maatschappelijk kwetsbare jongeren in België tijdens workshops in contact met inspirerende professionals uit de wereld van wetenschap. We doen dit in samenwerking met TADA (ToekomstATELIERdelAvenir), om jongeren te stimuleren na te denken over hun toekomst. Op deze manier dragen we bij aan het toekomstperspectief van maatschappelijk kwetsbare kinderen van 10 tot 14 jaar uit sociaaleconomisch achtergestelde wijken. Onze collega’s nemen deel om de kinderen meer over de boeiende wereld van de Life Sciences te leren. Daarnaast dragen we met een financiële ondersteuning bij aan een groter bereik voor TADA, zodat meer kansarme kinderen aan hun activiteiten kunnen deelnemen.
Met wie? In België werken we samen met TADA.
Gendergelijkheid
Vrouwen en meisjes spelen een sleutelrol bij het duurzaam verbeteren van onze wereld, juist ook via technologie en wetenschap. Ondanks inspanningen van overheden en het bedrijfsleven zijn er vandaag de dag nog te weinig vrouwen werkzaam in deze sectoren.
Hoe? Met ons project WiSTEM²D - dat staat voor Women in Science, Technology, Engineering, Mathematics, Manufacturing and Design dragen we bij aan gendergelijkheid en empowerment voor vrouwen en meisjes in technologie en wetenschap. Wij willen meisjes tussen 10 en 14 jaar inspireren om een wetenschappelijke studierichting te kiezen. We doen dit door hen kennis te laten maken met positieve, vrouwelijke rolmodellen uit de life sciences sector, die vertellen waarom zij voor een exacte wetenschap gekozen hebben, en wat zij met hun dagelijks werk bereiken. Net die focus op impact is belangrijk voor meisjes: wij willen daarom concreet aantonen hoe ze met wetenschappelijk werk écht verschil kunnen maken in deze wereld. In 2021 moet WiSTEM2D 50 000 jonge meisjes in de Benelux bereikt hebben.
Met wie?WiSTEM2D komt tot stand in co-creatie met een consortium van verschillende partners, waaronder bedrijven, overheden, universiteiten, NGO’s en mediabedrijven.
Schoon water en sanitair
De klimaatverandering heeft wereldwijd grote gevolgen voor de drinkwatervoorziening. Drinkwaterschaarste is nu al een hardnekkig probleem en zal in de toekomst enkel nog groter worden. We moeten daarom zuinig omgaan met water en het aandeel van onbehandeld afvalwater verminderen.
Hoe? Met ons project ‘Plant on a Truck’ wordt water slim hergebruikt: hiermee dragen wij bij aan schoon water en sanitair. Plant on a Truck is een innovatief concept waarbij we proceswater ‘on site’ behandelen in een mobiele zuiveringsinstallatie, zodat het daarna naar de waterzuivering gestuurd kan worden. Zo kunnen we toxische bestanddelen vernietigen en het water zuiveren. Daarnaast gebruiken we ook andere nieuwe en innovatieve technologie om afvalstoffen te vermijden en CO2-uitstoot te reduceren. Het is onze doelstelling om uiteindelijk al onze productieprocessen circulair te maken.
Met wie? Voor het project Plant on a Truck werken we samen met InOpSys. Om de hoeveelheid afvalstoffen te verminderen, werken we onder andere samen met De Neef Chemical Processing (DNCP).